Het Vlaams Energie-agentschap lanceerde op 15 januari een nieuwe hervormde call groene warmte, restwarmte, warmtenetten en biomethaan. Projecten indienen kan tot 15 februari.
We hebben in vorige nieuwsflitsen al een aantal nieuwigheden in deze call aangekondigd. Hieronder een kort overzicht, meer details staan op de website van VEA.
Aparte steun mogelijk voor warmtenet zonder bron
De belangrijkste aanpassing is de toevoeging van steun aan “buizen in de grond” – d.w.z. een warmtenet dat nog niet gekoppeld is aan een warmtebron. Daarbij hoort als voorwaarde ook een studie toe die de toekomstbestendigheid van het warmtenet aantoont. Er is daarvoor een apart subsidiebudget op komst, (permanent beschikbaar, ook buiten de callperiode), maar het Ministerieel Besluit daarover is nog niet goedgekeurd.
Rangschikking van projectaanvragen: score ook op CO2
Projectaanvragen krijgen voor hun rangschikking een puntenscore, op basis van twee criteria: kostenefficiëntie en CO2-besparing van het project, telkens voor 50% van de punten. Hoe dat precies gebeurt, leest u in deze formules.
Eventuele verlenging van geldigheidsperiode voor grote warmtenetten
Installaties die niet binnen de vier jaar na de datum van de principebeslissing in gebruik zijn, verliezen in principe hun steun. De nieuwe call maakt voor grootschalige warmtenetten een opening om deze termijn in overleg te verlengen.
Steunbedrag
De maximale steunpercentages voor projecten volgen uit de door Europa opgelegde maxima in de Algemene Groepsvrijstellingsverordening (AGVV). Voor nuttige warmte uit hernieuwbare energiebronnen zit de steun al aan het maximum (45% voor grote ondernemingen, 10% voor middelgrote en 20% voor kleine ondernemingen).
De nieuwe call trekt wel de steun aan restwarmte en warmtenetten op van 20% voor grote ondernemingen tot 30%, verhoogd met 10% voor middelgrote ondernemingen en 20% voor kleine ondernemingen. Alle andere aanvragers komen ook voor het hoogste steunpercentage van 50% in aanmerking.
Budget
Voor de projecten in deze call is een budget van 15 miljoen voorzien, te verdelen over de categorieën:
groene warmte, aangesloten warmtenet of aangesloten ORC (Organische Rankinecyclus): 7.017.114 euro
restwarmte, aangesloten warmtenet, ORC, apart warmtenet: 7.017.115 euro
de productie (en injectie) van biomethaan: 1.000.000 euro
Nieuwe lijst van installaties voor nuttige groene warmte
Naast de bestaande groenewarmte-installaties uit biomassa komen ook andere bronnen in aanmerking: