Warmtenet
Stad Antwerpen: belastingverlaging voor groene warmte

Stad Antwerpen: belastingverlaging voor groene warmte

18 december 2023

In het kader van haar klimaatplan verlaagt de Stad Antwerpen de onroerende voorheffing voor inwoners die investeren in fossielvrije verwarming, namelijk warmtepompen en aansluitingen op warmtenetten.

Eind oktober stelde stad Antwerpen haar aangepaste meerjarenplanning voor, waarin er ruimte was voor de verlaging en vergroening van belastingen voor burgers en bedrijven. Zo wil de stad bedrijven en inwoners extra stimuleren om duurzame keuzes te maken.

Wie zijn woning of gebouw fossielvrij verwarmt met een warmtepomp of een aansluiting op het warmtenet, kan namelijk rekenen op een vrijstelling van de gemeentelijke opcentiemen op de onroerende voorheffing gedurende zes jaar.

Met deze maatregel wil de stad:

  • de (tijdelijke) meerkost van verwarmen met warmtepompen compenseren (in afwachting van “energietaxshift” die warmtepompen goedkoper moet laten draaien dan aardgasketels);
  • gebouweigenaars die een bestaand gebouw aansluiten op een warmtenet de kans geven hun aansluitkosten terug te krijgen via belastingvermindering;
  • ook verhuurders stimuleren om op warmtepompen over te stappen (3 op de 5 gezinnen in Antwerpen huren) en in appartementsgebouwen in de verenigingen van mede-eigenaren (VME) sneller de noodzakelijke meerderheden vinden voor diepgaande renovatie met fossielvrije verwarming.
  • Het belastingreglement is goedgekeurd door het College en komt volgende maandag op de gemeenteraad. Daarmee zal Antwerpen de eerste stad zijn die een lokale belastingverlaging inzet voor haar warmtebeleid.

 

Rekenvoorbeelden

De belastingverlaging levert over de periode van zes jaar flinke bedragen op. Hieronder twee voorbeelden:

Vergroening drijfkrachtbelasting

In de gemeentelijke drijfkrachtbelasting op de drijfkracht, hefkracht en de motoren is er momenteel geen onderscheid in energiebron. Stad Antwerpen besloot daarom om bedrijven vrij te stellen van drijfkrachtbelasting voor werktuigen op elektriciteit of groene waterstof. Zo vergroent de stad deze belasting en stimuleert ze bedrijven om te investeren of gebruik te maken van milieuvriendelijke energiebronnen.

Alle platformen van ODE