Warmtenet
Nieuwe call groene warmte en resultaten tweede call 2020

Nieuwe call groene warmte en resultaten tweede call 2020

25 februari 2021

Het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap VEKA (nieuwe naam van VEA) opent een nieuwe call groene warmte, restwarmte en warmtenetten van maandag 15 februari tot en met 12 maart 2021.

Het beschikbare subsidiebedrag voor de call van het voorjaar 2021 bedraagt:

•   3.000.000 euro voor groenewarmteprojecten

• 12.000.000 euro voor restwarmte- en warmtenetprojecten

Meer info: https://www.energiesparen.be/call-groene-warmte

De resultaten van de tweede call groene warmte werden onlangs gepubliceerd.

Bij de tweede oproep van 2020 werden 33 projectvoorstellen ingediend. Minister Demir Zuhal geeft aan 23 projecten steun. Het grootste deel van het budget, zowat 7 miljoen euro, gaat naar meer dan elf bijkomende kilometer aan warmtenetten. De projecten zorgen ervoor dat jaarlijks nog 8,5 GWh meer restwarmte haar weg naar nuttige toepassingen zal vinden en op jaarbasis 14 GWh meer groene warmte of koude geproduceerd wordt.

De bestaande warmtenetten van Roeselare, Kuurne en Brugge worden uitgebreid. In Antwerpen wordt de Slachthuissite een nieuwe schakel in het masterplan voor warmtenetten. In Gent worden de nieuwe dokken verder van een warmtenet voorzien.

Er zijn drie grote restwarmteprojecten. Puratos zal in zijn chocoladefabriek in Erembodegem restwarmte gebruiken. FrieslandCampina zal die technologie toepassen om de melkproductie in zijn vestiging in Aalter energiezuiniger te maken. Het pigmentbedrijf Kronos zal zijn restwarmte delen met het nieuwe bedrijf Green Create W2V Ghent.

Alle platformen van ODE