Warmtenet
721 Amsterdamse studentenwoningen aardgasvrij dankzij restwarmte van de buren

721 Amsterdamse studentenwoningen aardgasvrij dankzij restwarmte van de buren

28 november 2019

Een Amsterdams studentencomplex van 721 woningen wordt aardgasvrij dankzij restwarmte van onderzoeksinstituut en datacenter Nikhef. Complexeigenaren DUWO en Rochdale en BAM Bouw en Techniek tekenden deze week een overeenkomst om de woningen in oktober 2020 van het aardgas af te halen.

Het totale aantal aardgasvrije studentenwoningen in het Science Park komt daarmee op 1.300. Het aardgasvrij maken van de 721 woningen wordt mede mogelijk gemaakt door een subsidie van de gemeente Amsterdam.

Aardgasvrij met restwarmte

Dat het studentencomplex aardgasvrij kan worden komt door de buren. Naast het complex ligt namelijk het onderzoeksinstituut en datacenter Nikhef. Al sinds 2013 ontvangt het studentencomplex verwarming en warm water uit een warmte-koudeopslag die gedeeld wordt met Nikhef. Het bedrijf stopt de warmte die vrijkomt bij het koelen van de IT-apparatuur in een bodembron. Die warmte wordt uit de grond gehaald om het studentencomplex te verwarmen. Het koude water dat in de bron achterblijft, wordt vervolgens weer door Nikhef gebruikt voor het koelen van de apparatuur.

Kansen en winsten

Voor complexeigenaren DUWO en Rochdale is deze kans twee vliegen in één klap. Ten eerste is het hele complex in één keer aardgasvrij en ten tweede kan gebruik worden gemaakt van de subsidie die de gemeente Amsterdam in het leven heeft geroepen om woningen aardgasvrij te maken. De overgang naar aardgasvrije woningen zorgt voor zo'n 195.000 ton minder CO2-uitstoot in Amsterdam. Bovendien levert de aanpassing een besparing van ongeveer € 15.000 op. Een bedrag dat volgens DUWO nog kan oplopen, omdat gas duurder wordt en elektriciteit goedkoper.

Naast het verduurzamen van de Amsterdamse studentenwoningen zet DUWO zich ook in om bestaand bezit op grote schaal te verduurzamen en aardgasvrij te maken en nieuwbouw gasvrij op te leveren. Ook organiseert DUWO jaarlijks de Student Energy Race, een wedstrijd onder studentenhuizen voor wie de meeste energie weet te besparen.

Bron: www.duurzaambedrijfsleven.nl

Alle platformen van ODE