Warmtenet
Zonnewarmte neemt toe in Duitse warmtenetten

Zonnewarmte neemt toe in Duitse warmtenetten

29 oktober 2019

 34 grote thermische zonnecentrales met een totale capaciteit van 44 megawatt en een totaal collectoroppervlak van 62.700 vierkante meter zijn momenteel geïntegreerd in Duitse warmtenetten. De sector, die haar perspectieven op de conferentie "Forum Solare Wärmenetze" in Stuttgart in juni 2019 voorstelde, verwacht voor de komende jaren een versnelde groei en een marktgroei met een factor vijftig op lange termijn.

In 2019 zullen naar verwachting nog eens 23 megawatt met een collectoroppervlak van 33.000 m2 worden gebouwd. De Duitse leveranciers van warmtenetten hebben de zon ontdekt, vooral het openbare nutsbedrijf Stadtwerke Ludwigsburg-Kornwestheim (Baden-Württemberg), dat op dit moment de grootste Duitse zonnecollectorinstallatie met een oppervlakte van 14.800 m2 bouwt. Tot nu toe was Stadtwerke Senftenberg (Brandenburg) de Duitse recordhouder. Stadtwerke Senftenberg produceerde vorig jaar 4.720 megawattuur met haar warmtenetwerk van 8.300 m2 zonnecollectoren.

Dirk Mangold, hoofd van het Steinbeis-onderzoeksinstituut Solites, verwacht voor de komende vijf jaar een verdubbeling van het aantal installaties tot 70 grote zonne-installaties met een verdrievoudiging van het vermogen tot 140 MW. "Dit cijfer is berekend op basis van lopende projecten en concrete haalbaarheidsstudies, waarbij we de respectievelijke waarschijnlijkheid van realisatie als factor hebben berekend", legt Mangold tijdens de conferentie uit. Vergeleken met de officiële nationale doelstellingen, zoals vastgelegd in de energie-efficiëntiestrategie van de federale regering voor de bouwsector, kan de huidige zeer positieve marktontwikkeling slechts als een begin worden beschouwd. De wetenschapper benadrukte dit: "Tegen 2050 wil de federale regering de bijdrage van zonnewarmte aan de stadsverwarming aanzienlijk verhogen. Met een aandeel van 15 procent komt dit overeen met 12 terawattuur per jaar. Hiervoor is een geïnstalleerd vermogen van ongeveer 21 Gigawatt nodig, d.w.z. een collectoroppervlakte van ongeveer 30 miljoen vierkante meter. We hebben dus 1 miljoen vierkante meter extra per jaar nodig. Dat betekent dat de uitrol met een factor 50 moet toenemen ten opzichte van dit jaar!"".

Warmtenetten op basis van thermische zonne-energie ontwikkelen zich positief in alle marktsegmenten. Op dit moment zijn vooral grote systemen voor warmtenetten in de maak voor de komende jaren.

Een factsheet met meer informatie over de huidige marktpositie van zonnewarmte in Duitsland vindt u hier.  (Duitse taal).

Bron: https://www.solar-district-heating.eu

 

Alle platformen van ODE