Warmtenet
Deense stadsverwarming bereikt mijlpaal op het gebied van zonne-energie

Deense stadsverwarming bereikt mijlpaal op het gebied van zonne-energie

27 september 2019

De Deense stadsverwarmingsvoorziening heeft nu een aandeel van meer dan 1 GW aan zonne-energie in handen, zo blijkt uit een rapport van een adviesbureau uit de eerste helft van 2019 over de stand van zaken.

Zonne-energie heeft de afgelopen jaren vooruitgang geboekt in de Deense sector van warmtenetten, schrijft EnergyWatch.eu.

Dit weekend opende het verwarmingsbedrijf Ringe Fjernvarmeselskab de grootste thermische zonne-installatie van het eiland Funen. Maar het project van 22 MW is nauwelijks uniek, gezien de totale stadsverwarmingssector van het land, volgens een rapport van het adviesbureau Planenergi.

Stadsverwarmingsindustrie overtreft 1 GW aan zonne-energie

Uit nieuwe cijfers blijkt dat warmtenetbedrijven een belangrijke mijlpaal hebben bereikt. De industrie heeft dus meer dan 1 GW aan zonne-energie geïnstalleerd, met een totaal thermisch effect van 1,1 GW, zo meldt Planenergi, dat ook aangeeft dat dit vermogen over 120 installaties is verdeeld. "Een mijlpaal voor op zonne-energie gebaseerde warmtenetten is gepasseerd. Het totale zonnewarmtevermogen van de Deense stadsverwarming ligt nu boven 1 GW", schrijft Planenergi.

De installaties verschenen ongeveer 30 jaar geleden, vaak in de buurt van gedecentraliseerde aardgasverwarmingsinstallaties. In de loop der jaren zijn 29 installaties uitgebreid. Vooral in 2016 werd de bouw van thermische zonne-installaties versneld, voordat een regeling afliep waarmee bedrijven in het kader van een energiebesparingsinitiatief ongeveer 10 procent op de kosten konden besparen. Toen deze mogelijkheid wegviel, nam de bouw een duik.

Daarom gaat Planenergi ervan uit dat een vergelijkbare vertraging van de groei van de vestiging van faciliteiten in de komende jaren ook in de cijfers te zien zal zijn.

Kaart van Planenergi die de energiedistributie van de zonne-energiedistricten tot juni 2019 weergeeft

Uit het rapport blijkt ook dat de gemiddelde installatie een vermogen van 9 MW of ongeveer 13.000 vierkante meter aan zonnepanelen bevat. De grootste faciliteit bevindt zich in Silkeborg, West-Denemarken, met een vermogen van 110 MW en zonnepanelen met een oppervlakte van meer dan 156.000 vierkante meter. Gewoonlijk beslaan de zonnecentrales ongeveer een vijfde van het totale voorziening aan installaties.

Bron: https://dbdh.dk

Alle platformen van ODE