Warmtenet
Studie digitalisering: Mogelijkheden voor verwarming en koeling

Studie digitalisering: Mogelijkheden voor verwarming en koeling

25 juni 2019

In het kader van de verwezenlijking van de energiebesparingsdoelstellingen van de Europese Unie en de verbetering van de energie-efficiëntie van haar gebouwen wordt in dit technisch verslag van het Gemeenschappelijk Centrum voor Onderzoek gekeken naar de technologieën, mogelijkheden en uitdagingen die de digitalisering van verwarming en koeling met zich meebrengt.

Het verslag geeft voorbeelden uit de praktijk en belicht belangrijke beleidsinitiatieven en onderzoeksprojecten. Digitalisering op het gebied van verwarming en koeling heeft minder aandacht gekregen dan digitalisering op andere gebieden, zoals huishoudelijke apparaten of transport. Toch zijn verwarming en koeling goed voor ongeveer de helft van het eindverbruik van energie. Daarom is het van essentieel belang een beter inzicht te krijgen in het potentieel van digitalisering voor deze vormen van eindgebruik en in de technologieën die het meest relevant zijn, teneinde een passend beleid te ontwikkelen en de weg te bereiden voor nieuwe investeringen.

Uit een analyse van de beschikbare literatuur blijkt dat er aanzienlijke mogelijkheden zijn voor energiebesparingen en andere voordelen. Het is echter ook mogelijk dat de energiebesparingen niet zo groot zijn als verwacht, bijvoorbeeld als gevolg van het energieverbruik van digitale technologieën zelf, en er zijn belangrijke risico's te verwachten op andere gebieden (privacy, cyberveiligheid, de digitale kloof, enz.). ).

Nieuw beleid - zowel op het gebied van energie als op dat van de digitale sector - kan deze risico's beperken en ervoor zorgen dat de beste technologieën en bedrijfsmodellen de overhand krijgen.

Lees hier het volledige studie.

Alle platformen van ODE