Maandag 25 maart hebben Vlaams minister van Energie Lydia Peeters en Gents burgemeester Mathias De Clercq een nieuwe warmtekrachtkoppeling ingehuldigd voor het Gentse stadsverwarmingsnet.
Deze nieuwe WKK-eenheid zal ervoor zorgen dat het grote warmtenet van Gent nog een stuk efficiënter en milieuvriendelijker wordt, in combinatie met de recente toevoeging van een grote warmtepomp en een thermisch opslagvat.
Het Gentse stadsverwarmingsnet
Al sinds 1958 voedt de elektriciteitscentrale van Luminus vlakbij de Dampoort in Gent een warmtenet met de restwarmte van de centrale. Het warmtenet is het grootste van België in termen van vermogen en heeft een leidinglengte van 23 km. Het levert in het centrum van Gent warmte aan grote afnemers, waaronder enkele bedrijven, de Universiteit Gent, het ziekenhuis AZ Sint-Lucas, sociale wooncomplexen, een winkelcentrum, de gebouwen van de Provincie Oost-Vlaanderen en de Stad Gent en zelfs een zwembad. Per jaar levert het warmtenet 70.000 MWh warmte, gelijk aan het gemiddelde verbruik van ca 5.500 gezinnen.
Investering in duurzame warmte
In 2014 investeerde Luminus ook al in de modernisering van het warmtenet met de bouw van 2 nieuwe WKK-eenheden van elk 2,7 MW. In 2018 startte Vanparijs Engineers, dochteronderneming van Luminus, met de bouw van derde nieuwe warmtekrachtkoppeling, met een opgesteld vermogen van 4,4 MW elektriciteit en 5 MW warmte. De elektriciteit gaat naar het net en de warmte naar het Gentse warmtenet van 23 km lang.
Samen met de nieuwe WKK werd ook een innovatieve warmtepomp geïntegreerd om de energie-efficiëntie nog verder te maximaliseren - een primeur in België. Deze warmtepomp recupereert warmte die anders verloren zou gaan, en verhoogt het rendement van de nieuwe WKK met 3%.
Daarnaast heeft Luminus ook een oude opslagtank voor olie omgevormd tot een goed geisoleerde warmtebatterij van 4,5 miljoen liter warm water aan 95°C, met een capaciteit van 120 MWh warmte. Deze thermische buffer laat toe om de warmtevraag los te koppelen van de elektriciteitsvraag, wat de flexibiliteit en het rendement van de WKK’s verhoogt. De warmte-opslag kan de ochtendpiek in het verbruik immers afvlakken, goed voor een CO2-vermindering van ongeveer 400 ton per jaar. In totaal realiseert het stadsstadsverwarmingsnet een CO2-besparing ruim 35% in vergelijking met klassieke individuele CV-ketels.
De stad Gent beschouwt het stadsverwarmingsnet als een essentiële schakel in haar klimaat- ene energiebeleid. Mathias De Clercq, burgemeester van Gent: “Het warmtenet biedt ons de kans om verschillende grote gebouwen in onze stad op een slimme en zuinige manier te verwarmen. Zo helpt een grote internationale groep ons in onze absoluut noodzakelijke weg naar een klimaatneutrale stad tegen 2050.”