Warmtenet
Kortessem gaat voor een warmtenet

Kortessem gaat voor een warmtenet

25 februari 2019

De gemeente Kortessem wil graag een sturende rol opnemen in het opstarten van collectieve verwarmingssystemen. Dit wil de gemeente doen door enkele openbare gebouwen die zich op korte afstand van elkaar bevinden in het centrum, aan te sluiten op een warmtenet.

Naar de toekomst toe wil de gemeente dit nog meer uitbreiden door ook private projecten te betrekken. De totale investering, inclusief subsidie, wordt geraamd op 400.000 euro. De gemeente wacht nog op een officiële toekenning van subsidies.

De openbare gebouwen die aangesloten zullen worden op het warmtenet, zijn: het administratief centrum, de sporthal, de bibliotheek, de kerk van Kortessem, het cultureel centrum, het kasteel de Fauconval en de KLOK-school. Het warmtenet dat zal gebruikt worden, bestaat uit een kleinschalige biomassacentrale van 1288,28 MWh/Jr met lokaal gedroogd snoeihout.

Omdat het aanbod aan geschikte biomassa binnen de gemeente en omgeving beperkt is, werd gekeken naar een innovatieve oplossing. Die werd in voorlopige fase gevonden bij het pilootproject ‘Biomassaplein’. Wanneer de 7 reeds opgenoemde openbare gebouwen op een dergelijk systeem worden aangesloten, kan dit zorgen voor een CO2-reductie van 296 ton per jaar. Dit komt overeen met ongeveer 300 huishoudens. In totaal zal het project zo’n 400.000 euro kosten. Er wordt verwacht dat deze investering op gemiddeld 10 jaar terugverdiend is.

In 2024 plant men om het project af te ronden. Het schepencollege heeft in september 2018 zich akkoord verklaard met het principe van dit project en heeft besloten de subsidieaanvraag in te dienen waarvoor Kortessem volgens de media een toekenning heeft gekregen van 187.500 euro. Het bestuur werd door het kabinet van de minister (departement omgeving) wel nog niet officieel op de hoogte gebracht van de beslissing.

Naar de toekomst toe wil de gemeente dit nog meer uitbreiden door ook private projecten, zoals service flats, aan te sluiten op een dergelijk warmtenet, maar ook door informatie, bemiddeling en opname van opschortende verplichtingen in te realiseren verkavelingen.

Bron: www.kortessem.be

 

 

Alle platformen van ODE