Warmtenet
Stad Eeklo start eerste cluster warmtenet op

Stad Eeklo start eerste cluster warmtenet op

30 september 2021

De stad Eeklo krijgt binnenkort zijn allereerste warmtenet. Projectontwikkelaar Groep Huyzentruyt zorgt voor de primeur, in samenwerking met nutsmaatschappij Veolia en het stadsbestuur van Eeklo. Concreet krijgen alle 40 appartementen van het nieuwe bouwproject Wegelpark restwarmte afkomstig van o.a. het zwembad en de sportsite.

Op woensdag 8 september 2021 openden de projectpartners samen met minister van Energie Zuhal Demir deze eerste cluster van het warmtenet te Eeklo.

Het gaat hier over connectie tussen de bestaande sportinfrastructuur, een nieuwe investering in een kwalitatieve warmtepomp en de koppeling via een warmtenet met een nieuwe ontwikkeling van projectontwikkelaar Huyzentruyt.

De koppeling met de stookplaats van de zwembadsite maakten individuele gasketels voor het nieuwbouw appartementenblok van ontwikkelaar Huyzentruyt overbodig. Verwarming en sanitair warm water van de woonunits zullen daardoor voornamelijk gebeuren met duurzame warmte van een warmtepomp. Bij storingen en piekvraag aan verwarming kunnen de gasketels van de zwembadsite alsnog inspringen. Op lange termijn (3de fase) wordt ernaar gestreefd om het warmtenet Eeklo uit te breiden tot aan de zwembadsite - en deze appartementen daaraan gekoppeld - te bedienen met restwarmte van de verbrandingsoven van intercommunale IVM. 

De projectpartners

Stad Eeklo

Stad Eeklo is de centrumstad van het Meetjesland. Het is een dienstverlenende organisatie. Meer dan 450 medewerkers van stad en OCMW zetten zich iedere dag in voor de inwoners. De stad vertegenwoordigt verschillende aspecten, onder meer het aspect ‘ecologie en duurzaamheid’. Stad Eeklo verrichtte al eerder pionierswerk wat betreft duurzame energie. De baseline van stad Eeklo is eigenlijk: ‘energiek, eigenzinnig, echt’.

Ecopower cv

Ecopower cv is een burgercoöperatie voor hernieuwbare energie. We verenigen burgers die samen investeren in de productie van groene stroom en groene warmte. Wie coöperant is, kan ook klant worden en zo de elektriciteit van zijn eigen productie-installaties afnemen. Daarnaast sensibiliseert Ecopower voor rationeel energiegebruik. In Eeklo koestert Ecopower de ambitie om via het warmtenet de hele stad van groene warmte te voorzien.

Veolia nv-sa

Dankzij de opgebouwde knowhow en expertise biedt Veolia zijn klanten – lokale overheden en industriële of tertiaire bedrijven – efficiënte diensten aan, steeds gericht op duurzame ontwikkeling. De operationele teams in België en Luxemburg werken samen projecten uit rond water, afval en energie. Bij Veolia zetten 2500 vrouwen en mannen zich iedere dag in om de ecologische voetafdruk te verkleinen en bij te dragen aan de herbronning van de wereld.

Huyzentruyt

Dankzij de digitale revolutie verandert onze wereld aan een verschroeiend tempo. Ook op het vlak van wonen zijn onze noden en verwachtingen drastisch omgeslagen. Meer dan ooit zijn betaalbaar, efficiënt en kwalitatief wonen doorslaggevende factoren in onze woonstkeuze. Wij van Groep Huyzentruyt passen ons hieraan aan en vormen ons daarom om van gewaardeerd bouwbedrijf naar ontwikkelaar. Met die bewuste metamorfose kunnen wij doen wat gezinnen van ons verwachten: betaalbare, residentiële woonoplossingen bieden.

Alle platformen van ODE